Monitorar i mantenir la participació dels alumnes és cada vegada el més important en els entorns educatius. Els resultats sobre eines, plataformes elearning i metodologies de la formació a distància que en els últims anys ha tingut un important creixement, arribant a ser una de les tendències e-learning més importants en el 2023.
Què és l’elearning analytics?
L’elearning analytics es defineix com el conjunt de tècniques que analitzen el comportament de l’usuari-estudiant en la plataforma de formació digital. Amb el resultat d’aquesta anàlisi podem crear noves estratègies d’ensenyament online, fins i tot personalitzar-la buscant l’èxit.
Quins avantatges té l’elearning Analytics en l’educació?
Mitjançant analítica de dades podem tenir molta informació sobre com es comporta l’estudiant en l’execució d’un curs. Veurem els avantatges que té aquesta analítica de l’aprenentatge.
- Segons interactui l’usuari amb els recursos, podem conèixer quines activitats són més apropiades per a aquest grup d’alumnes i quins no.
- Amb els resultats de les avaluacions o exàmens, distingirem si el rendiment escolar és l’adequat per al nivell que estem plantejant.
- Les faltes d’assistència determinaran la falta de motivació, poc interès, problemes amb l’accessibilitat a la plataforma.
- Tenim la possibilitat d’obtenir feedback en temps real de cada alumne per a conèixer exactament quines dificultats està tenint a cada moment.
Quan generem un entorn educatiu, hem d’estar atents no sols a la creació de continguts digitals, sinó també a com s’interactua amb ells per a conèixer el nivell de satisfacció de l’alumne amb aquests continguts i amb la plataforma LMS en general per a així poder aplicar millores que optimitzin l’aprenentatge.
Principals analítiques en elearning
Com mesurem aquestes dades? Quins són els punts a mesurar? Detallem els més importants per a realitzar un seguiment correcte de l’alumne.
Satisfacció de l’alumne amb la plataforma i amb els continguts elearning
Amb recursos com a enquestes de satisfacció sobre el contingut del curs coneixerem què és el que ha funcionat i què millorar. Aquesta enquesta pot formar part del curs, sent obligatòria el seu emplenament per a completar-lo o oferint alguna recompensa per la seva realització.
Participació de l’alumne en el curs
Mesurem la participació de l’usuari en un curs mitjançant la seva assistència, realització d’activitats formatives i temps que li dedica a cada sessió. Les plataformes LMS registren cada vegada que l’alumne es connecta. Hem de tenir en compte que és possible que la participació sigui baixa i que només hagi realitzat les activitats educatives obligatòries per a obtenir el diploma o títol.
Horaris de connexió per a optimitzar resultats
Segons les estadístiques que ofereixen les analítiques de l’aprenentatge realitzades amb anterioritat, podem donar alguns consells per a optimitzar resultats:
- El temps de sessió per a aconseguir el 100% de l’atenció de l’alumne és d’entre 15 i 18 minuts.
- Contingut clau. Prioritza el més important.
- Vídeos, no superiors a 3 minuts.
- Divideix els cursos per avaluacions per a mesurar nivells d’aprenentatge per temes.
- Els títols curts de les activitats atreuen més que un títol llarg.
Moodle Learning Analytics
Moodle sempre ha estat a l’avantguarda facilitant informes útils per a analitzar l’aprenentatge en la plataforma online, ajudant els professors a optimitzar els cursos elearning.
Des de la versió Moodle 3.8 es poden visualitzar dades dels alumnes que hagin accedit en els últims dies o no han accedit des del començament del curs. Això ens ofereix la possibilitat de contactar amb l’alumne i facilitar-li o animar-li a l’accés.
L’activitat Fòrum a Moodle ens indica el nivell de participació de l’estudiant, ja que ens indica la quantitat de discussions en les quals ha participat o que ha iniciat, respostes, informació que ha compartit, etc.
Com veus, és important fer ús de l’elearning analytics si volem optimitzar el rendiment dels nostres cursos. A 3ipunt Solucions Informàtiques, treballem amb Moodle Elearning Analytics que ens ajuda en el nostre desenvolupament de continguts elearning adaptant-los a cada tipus de formació.