El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Entrevista a l’Esther Hierro: La gamificació als processos formatius

Entrevista a l’Esther Hierro: La gamificació als processos formatius

S’està parlant molt del concepte gamificació als processos formatius, però saps què és i quins beneficis té en el món empresarial? Ens ho defineix l’Esther Hierro, experta en gamificació i directora general de l’empresa Marinva que porta més de 26 anys transformant persones i organitzacions a través del joc, com a element provocador d’innovació i canvi. No només això, sinó que també ens explica el projecte de gamificació de 3ipunt i Marinva a Ágora Sanitaria.

Com explicaries el concepte de gamificació? 

La gamificació com a terme sorgeix l’any 2010 en el món anglosaxó. És una tècnica d’aprenentatge que trasllada la mecànica dels jocs a l’àmbit educatiu-professional amb la finalitat d’aconseguir millors resultats, és a dir, es cerquen aquells elements que fan atractius els jocs i es porten als entorns de no joc; com per exemple, exàmens, processos formatius, etc.

Quins pretenen ser els objectius principals a l’hora d’aplicar la gamificació en un entorn d’aprenentatge?


Quan busques gamificar algun tipus de tasca o activitat normalment té un objectiu principal: aconseguir
motivar la persona a fer aquella tasca

El joc té dues grans màgies que fa que l’objectiu es compleixi: 

  • Permet aguantar l’esforç durant més temps.
  • Permet i aplaudeix l’error; quan les persones juguen saben que tant sí com no s’equivocaran.

Aquests dos punts fan que la persona vulgui seguir aprenent, saber més coses sobre l’empresa i tenir interès sobre el seu aprenentatge. Perquè estàs motivat, et pots equivocar, t’esforces i gaudeixes d’aquest esforç/error. 

Per això la gamificació va més enllà de posar un ranking o de donar uns punts; si s’utilitza bé el joc és molt més poderós. 

A més, la gamificació et posa com a protagonista, estàs participant, fa significatiu l’aprenentatge. Sense emoció no hi ha aprenentatge i el joc és emoció.

Quina acceptació tenen aquest tipus d’iniciatives en el món empresarial?


A partir del 2010 la gamificació puja un esglaó, així doncs, el joc es situa en una millor posició. Tot i que han passat anys fins que les empreses han cregut en la gamificació, ara s’ha arribat a un punt de maduresa que fa que moltes
organitzacions tinguin clar que la formació o la comunicació ha de ser a través de quelcom lúdic, ja que se’ls hi esgota la manera de generar vincle i atenció.

Quines consideracions s’han de tenir en compte abans d’apostar per un model d’aquest tipus en les empreses?


S’han de tenir els objectius i els indicadors molt clars, és a dir, preguntar-se què s’espera de la gamificació i què oferirà la gamificació que no es pugui aconseguir d’una altra manera. És important tenir clar que la gamificació ha de tenir un
sentit i ha d’aportar valor.

Ara que ja has introduït el concepte de gamificació i els seus elements, ens agradaria parlar de Marinva. A la vostra pàgina web definiu que el joc forma part de l’ADN de les persones, penses que és la millor manera d’aprendre?


El joc és l’activitat principal de la infància, és la manera que té l’ésser humà d’aprendre i de descobrir el món. La nostra manera d’estar al món és des d’aquesta part més lúdica, de curiositat, d’agafar les situacions com a
reptes.

Què és la metodologia del Play Thinking? Com la implementeu?


Nosaltres hem sigut defensores de l’
actitud lúdica. Aquesta actitud és una actitud davant la vida, té a veure amb viure el present, acceptar l’error i transcendir-lo, abraçar la incertesa, abordar les situacions com a reptes i gaudir de l’instant. 

De l’actitud lúdica passem al pensament lúdic, és a dir, quins mecanismes activem en el nostre cervell per a què una situació com un dia de feina es pugui viure com si es tractés d’un joc. Activar el pensament lúdic es fa a través de 6 aspectes:

  • Context: Quan es juga es té un context i dins d’aquest context hi ha un propòsit. El primer que s’ha de fer per activar el pensament lúdic és pensar quin és el context i el propòsit de l’entorn en el qual s’està (universitat, feina…).
  • Saber què pot fer i què no pot fer el teu personatge: et coneixes a tu mateix? Coneixes les teves limitacions i capacitats?
  • Conèixer als altres: Entendre com interactuen en el context per saber com poden influir.
  • Abordar les situacions com a reptes.
  • Gestionar la complexitat: el pensament lúdic fa que la persona pugui gestionar qualsevol complexitat en una situació real. 
  • Entorns agradables: les persones quan juguen creen entorns on val la pena estar. Es creen entorns suficientment atractius per afrontar els problemes o situacions complicades.  

Finalment, 3ipunt i Marina s’han unit per a portar endavant un projecte a Ágora Sanitaria. Quin ha estat el repte proposat per aquesta unió?


A nosaltres sempre ens ha fet il·lusió treballar amb 3ipunt per dos motius:

  • El Pau (CEO i co-fundador de 3ipunt) sempre ha tingut aquesta actitud lúdica d’escoltar les necessitats i posteriorment, pensar com tecnològicament es pot fer possible. 3ipunt és una empresa molt solvent en l’àmbit tecnològic.  
  • El convenciment de 3ipunt i Marinva del fet que amb uns bons continguts formatius, unes bones seqüències i unes bones didàctiques formatives, li afegeixes gamificació i tens un combo molt poderós perquè la gent prefereixi els nostres cursos a uns estàndards, com per exemple el clàssic PDF o test. 

La idea és veure com el poder de la gamificació pot ser transferit al tipus de proposta formativa que s’ofereix des de 3ipunt i Marinva. Portem als processos formatius la socialització, la personalització de l’itinerari formatiu… Tot el que fem per dissenyar jocs ens ho emportem a la formació d’Ágora. 

Quins beneficis pot significar la implementació de la gamificació a Ágora Sanitaria?

S’aconseguirà un millor rendiment, és a dir, la gent aprendrà millor, més i sobretot ho recordarà, ja que generem emoció. L’emoció fa que te’n recordis del contingut i de l’experiència de la formació. La idea és que gràcies a aquesta emoció les persones tinguin ganes de fer el curs. I el recordin!

Ara que ja saps més sobre la gamificació i els beneficis que té implementar-la al procés de formació, des de 3ipunt t’ajudem a fer-ho possible! No dubtis en enviar-nos un correu a contacte@tresipunt.com.

Comparteix aquesta noticia!

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt