El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Headless CMS, Headless Wordpress, què és?
CMS i Wordpress headless

Headless CMS, Headless WordPress, què és?

Com ja sabem, el món de la tecnologia avança molt ràpidament i en el cas de la creació de pàgines webs no ens quedem enrere. Avui en dia, l’eina més eficient i coneguda per a crear el teu propi lloc web o blog és WordPress, es parla de més de 60% de pàgines construïdes amb WordPress del total que utilitzen CMS.

Últimament, s’està parlant molt del concepte Headless CMS dins del món del desenvolupament web. A 3ipunt tenim àmplia experiència amb la tecnologia WordPress, i per això, a continuació, compartim els conceptes i les funcionalitats de Headless CMS i, més específicament, Headless WP.

Què és un CMS?

Per a començar, un CMS (Content Management System), tal com indiquen les seves sigles, és un Sistema de Gestió de Continguts. En el mercat hi ha molts, però els més coneguts i utilitzats segurament són WordPress i Drupal.

Un CMS consta de dues parts: la de gestió pròpia dels continguts (back-end) i aquella on es mostren aquests continguts de cara a l’usuari (front-end).

Així doncs, què és un Headless CMS?

Ara que ja tenim més clar que és un CMS, el concepte Headless CMS fa referència a un CMS que no disposa de la part de visualització de continguts i, per tant, únicament s’encarrega de crear-los i gestionar-los des del back-end.

A més, també ha de disposar d’una API, per a poder comunicar-se amb qualsevol sistema, interfície i/o una altra API.

Per tant, en el cas de WordPress, únicament l’utilitzem per a crear i gestionar els continguts però no per a mostrar-los.

Entre altres coses, la possibilitat del Headless CMS de fer contingut a diverses webs tot i que estiguin en un altre servidor, és de gran utilitat per a facilitar la gestió de diferents projectes utilitzant una única interfície administrativa.

Headless WordPress. Com funciona?

Atès que WordPress és un dels CMS més utilitzats del món, i des de 3ipunt tenim una àmplia experiència en el desenvolupament de WordPress, ens centrarem en ell. 

Així doncs, la següent pregunta podria ser, i ara com mostrem els continguts a WordPress?

Doncs bé, aquesta connexió es faria mitjançant la REST API de WordPress, que ja ve integrada dins del core de WordPress. 

D’aquesta manera ja podem interactuar entre les dues API, i fer la crida de dades al WordPress per a després, des del front-end i mitjançant JavaScript es recullin aquestes dades i es mostrin.

Gràfic de com funciona el Headless WordPress


Avantatges d’utilitzar Headless WordPress

Millora en el rendiment

En fer únicament crides a la API per a mostrar el contingut, la càrrega del mateix és molt més ràpida, és a dir, el Headless WordPress pot millorar la velocitat de la teva web. 

El rendiment és important per a l’optimització de motors de cerca (SEO), així com per a l’experiència de l’usuari.

Aplicacions mòbils

Pots utilitzar fàcilment les crides d’API en un Headless WordPress per a poder crear aplicacions mòbils natives.

Publicació multicanal

Crear el contingut en un únic lloc, i que pugui ser ensenyat en diferents plataformes. La publicació multicanal pot estalviar molt de temps si la teva empresa té molts canals que mantenir. En lloc de canviar el format del contingut de cada plataforma per separat, només hauràs de publicar-lo una vegada.

Seguretat

En separar el front-end i el back-end, millorem la seguretat del sistema, entre altres punts, al no haver-hi connexió directa amb la base de dades.

 

Conclusió

Els Headless CMS ens obren noves possibilitats, com a apps mòbils, Internet de les Coses, compartir continguts amb bots, etc, quedant enrere algunes limitacions que no permetien veure el talent i creativitat dels equips.

Per tant, amb un Headless CMS estem preparats per al futur ja que tenim la possibilitat de crear modificacions senzilles sense que afectin el gestor complet de continguts.

Ara que ja saps més sobre Headless WP, si vols tenir les millors funcionalitats a la teva pàgina web, des de 3ipunt t’ajudem a aconseguir-les. No dubtis en enviar-nos un correu a contacte@tresipunt.com!

¡Comparte este post!

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt