Està molt estès avui dia la implementació de Moodle o d’altres plataformes d’e-learning en les empreses per a capacitar als empleats. Aquestes plataformes de formació a distància tenen grans possibilitats i en aquest article parlarem de com treballar les habilitats dels equips de treball mitjançant l’e-learning. En un article anterior, t’expliquem què és Moodle, la plataforma sense límits
Com enfortir les habilitats dels teus empleats
Existeixen eines molt efectives per a gestionar el talent i millorar i enfortir les competències laborals, però comencem pel principi a què ens referim quan parlem d’habilitats?
Parlem d’habilitats com la suma de coneixements per a desenvolupar una determinada activitat. Podem classificar-les en dos tipus: habilitats blanes (soft skill) i habilitats dures (hard skill). Aquestes últimes, també conegudes com a habilitats tècniques.
Desenvolupem cadascuna d’elles.
Què són les habilitats blanes?
Les habilitats blanes són aquelles interpersonals que descriuen com treballes i interactues amb els altres. És probable que aquest tipus d’habilitats no es coneguin com a tal, atès que les adquirim i aprenem al llarg de la vida amb les interaccions quotidianes amb els altres, com saber treballar en equip o ser un bon comunicador. Les habilitats blanes, a vegades, també es comparen amb els trets de personalitat, més que amb habilitats, però adquirir aquestes habilitats són la base per a saber com treballar en col·laboració i per a tenir èxit en l’àmbit laboral.
Alguns exemples d’habilitats blanes més requerides per les empreses són:
- Capacitat de resposta
- Resolució de problemes
- Lideratge
- Intel·ligència emocional
- Adaptabilitat
- Atenció als detalls
- Col·laboració
- Habilitat per a les comunicacions
- Creativitat
- Gestió del temps
- Pensament crític
- Maneig de l’estrés
Es tracta d’habilitats amb elements subjectius, en moltes ocasions, més difícils de valorar, però, tot i això, es pot treballar en elles embarcant als empleats en aventures virtuals, gamificant els cursos e-learning.
Analitza les habilitats blanes de l’equip
Un primer punt d’inici i per a traçar una bona estratègia és analitzar quines soft skills es necessiten reforçar en l’equip de treball. Per a això es poden utilitzar dinàmiques de grup, test, autoavaluacions, etc. Amb això sabrem quin és el punt des del qual partim per a així elaborar un procés formatiu d’èxit.
Mesura el nivell de les habilitats dels empleats
Després de l’anàlisi, és important mesurar el resultat del seguiment o test que s’han realitzat i valorar el nivell de cada soft skill que té el teu equip. Així, podem saber quines habilitats estan més dominades i quins requereixen treball.
Escoltar l’equip, feedback
És fonamental conèixer els comentaris dels empleats. Les habilitats blanes són molt subjectives i a vegades les dades no són suficients per a treure conclusions. Per això és altament recomanable tenir aquest feedback, perquè ells són el que millor es coneixen i saben quins són els seus punts forts i en els quins necessiten millorar.
Enforteix les habilitats més valuoses
Treballar totes les habilitats alhora és més complex i probablement no s’obtenen els resultats desitjats. És millor triar quines són les importants per a l’empresa. Posteriorment, en una altra formació en línia, es poden treballar unes altres.
Posa a l’equip a treballar aquestes habilitats
És hora d’elaborar la formació amb les conclusions que s’han tret en els passos anteriors.
La gamificació és una de les eines més utilitzades per a treballar les habilitats blanes, ja que permet treballar una o més soft skills de manera lúdica.
A 3ipunt desenvolupem a mida continguts gamificats per a enfortir aquestes habilitats.
Per a això, elaborem continguts elearning i cursos gamificats on els participants hauran d’aconseguir diferents metes per a aconseguir premis.
El factor competitiu i de diversió faran que els treballadors estiguin més motivats i que quasi sense adonar-se adquireixin aquestes habilitats que s’ha decidit treballar, la qual cosa reportarà grans beneficis per a les empreses.
Què són les habilitats dures?
Coneixem com a habilitats dures (hard skills) aquelles per a les quals ens podem capacitar específicament. Són les competències més tradicionals.
En general, es poden quantificar i són habilitats que hem aprés i millorat amb molt d’esforç. Les habilitats dures a vegades poden ser específiques segons el treball que fem, o el lloc o nivell en el qual ens trobem.
Alguns exemples d’habilitats dures són:
- Programació web. Aprenentatge de llenguatges de programació
- Habilitats de comptabilitat
- Habilitats lingüístiques
- Coneixements de màrqueting i negocis
- Expressió oral
- Disseny gràfic
- Eines d’anàlisis de dades
- Coneixements en programari administratiu
D’igual manera, es poden treballar aquestes habilitats amb plataformes d’elearning, dissenyant formacions que enforteixin aquestes hard skills.
L’educació a Moodle és molt útil per a reforçar les habilitats dels equips de treball, ja que és una educació basada en competències, permetent estructurar aquestes en plans d’aprenentatge a mida.
Et pot interessar: Moodle Workplace, la plataforma elearning per a empreses.