El departament de recursos humans d’una empresa és dels més importants per a la bona gestió de la companyia.
Una de les feines és dissenyar programes i crear procediments per als empleats de manera que siguin una suma en el benefici de l’empresa.
Quins objectius té un departament de Recursos Humans?
- Adquisició de professionals capacitats per a un perfil determinat en l’empresa.
- Formació i capacitació d’empleats per a desenvolupar de forma més òptima el seu treball.
- Seguiment i avaluació dels empleats en la seva formació continuada.
- Fomentar el treball en equip i l’ajuda entre companys.
- Augmentar la satisfacció laboral dels empleats.
Per a fomentar tots aquests aspectes, existeixen tècniques i mecanismes per a treballar la relació entre empleat i empresa i entre companys de treball amb l’objectiu de motivar-los i aconseguir que els valors de l’empresa formin part del seu dia a dia.
Gamificació en un procés de selecció de candidats
Des de la contractació del personal es poden aplicar tècniques de gamificació, fent que el procés selectiu de l’empleat es converteixi en una experiència lúdica per a aconseguir el candidat ideal. D’aquesta manera s’involucra al professional des del moment de la seva incorporació.
Mitjançant competicions entre candidats on només pot quedar un, el possible empleat pot demostrar les seves pròpies capacitats i treure el millor de si mateix. Sens dubte un valor afegit que cal esprémer al màxim.
Es poden utilitzar, puzles o trencaclosques, barres de progrés de les diferents fases del procés de selecció, fins i tot oferir recompenses per la seva dedicació convidant-los a participar en el procés de selecció. A través de taules de classificació, el reclutador podrà detectar amb facilitat els millors candidats.
Gamifiació en capacitació d’empleats
Com ja esmentem en un altre article, fomentar les habilitats dels empleats és un gran benefici per a l’empresa, atès que si sabem identificar aquestes skills i potenciar-les, estarem aconseguint empleats més motivats i, per tant, més productius.
Ens van ensenyar en la nostra etapa com a estudiant a aprendre jugant, per què no aplicar-ho en el lloc de treball? Aplicant recompenses en els cursos de formació es pot aconseguir que l’empleat tingui la iniciativa d’inscriure’s en el curs, animar-li a continuar estudiant per a aconseguir més insígnies i, finalment, obtenir un premi, que seria la seva titulació.
Un cas d’èxit de gamificació onboarding és el que es va utilitzar en una famosa empresa de menjar ràpid. L’empresa va contractar els serveis d’un proveïdor d’elearning per a desenvolupar un curs gamificat amb l’objectiu de trobar als empleats que aconseguien més punts elaborant pizzes i combinant ingredients.
Dissenya estratègies de gamificació exitoses
La gamificació a l’elearning és una forma molt innovadora d’aconseguir l’objectiu principal. Per a això és necessari analitzar quin és aquest objectiu i conèixer al personal de l’empresa.
No té sentit que un empleat amb perfil comercial, adquireixi coneixements de programació o desenvolupament de programari. Si el que es vol aconseguir és fomentar aquest perfil comercial, seria ideal gamificar la seva formació en tècniques de venda o màrqueting.