El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Consells per a una estratègia exitosa de formació elearning
Consells formació elearning

Consells per a una estratègia exitosa de formació elearning

Les noves tecnologies permeten elaborar estratègies de formació e-learning personalitzades, podent oferir a cada estudiant un aprenentatge a mida amb activitats o exercicis apropiats per al seu nivell i necessitats concretes. Tot això gràcies a les noves eines MOOC (massive open online courses) o les tècniques de gamificació.
El desafiament continua sent motivar als alumnes i empleats a utilitzar aquestes tecnologies i eines per a la formació. Per això, exposarem alguns consells per a dissenyar una estratègia de formació que condueixi a l’èxit.

Què és una estratègia de formació?

Definim com a estratègia de formació al grup d’accions que es realitzen per a aconseguir un objectiu educatiu.

Incloent la tecnologia en l’estratègia de formació, estem utilitzant els elements digitals que tenim al nostre abast com a vídeos, gamificació, activitats interactives, etcètera. En aquest sentit, les plataformes elearning, faciliten l’aprenentatge gràcies a les seves grans possibilitats.

Lectura recomanada: Possibilitats de la formació e-learning

Estratègia de formació

Definint el públic

Cada estudiant aprèn a un ritme diferent i és important conèixer el grup a qui va dirigida la formació. No és el mateix crear cursos per a un grup d’alumnes en edat escolar que per a un grup d’empleats d’una empresa.

El rang d’edat, per tant, és important tenir en compte per a traçar l’estratègia i definir l’acció formativa en cada cas.

Dins de l’estratègia de formació, el tutor juga un paper important que s’ha de seguir per a arribar a l’èxit. En el pla d’acció tutorial (*PAT) que s’aconsella elaborar, es tracen les accions i processos que han de dur-se a terme durant la formació.

Aquests processos o accions es poden dividir en tres grups:

  • Estratègies de motivació
  • Estratègies de seguiment
  • Avaluació de resultats

Expliquem cadascuna d’elles.

Estratègies de motivació elearning

Per a motivar a un alumne s’han d’establir objectius i metes a curt termini en els quals l’estudiant vagi aconseguint avançar en la formació a poc a poc sense que l’aprenentatge suposi un esforç.

Per a això es poden proposar activitats que els mantingui entretinguts i vagin adquirint coneixements de manera divertida i amena. La utilització de continguts lúdics, com la gamificació elearning, són molt beneficiosos per a generar aquesta motivació.

L’alumne ha de sentir en tot moment que el tutor està seguint el seu progrés, reconeixent els seus avanços i assoliments. Proposar en la formació elearning eines de participació com xats, videoconferències, xarxes socials o fòrums, manté aquesta connexió amb el tutor (i resta d’estudiants) imprescindible per a l’alumne.

Estratègies de seguiment

Saber que l’alumne inscrit en el curs, ha començat a realitzar-lo és la primera acció de seguiment que s’ha de realitzar. En cas que no hagi estat així, atendre aquesta necessitat és primordial.

Igualment, s’ha de fer un seguiment del progrés de cada estudiant fins a la finalització del curs, assegurant-se que no hagi existit cap incident en el procés formatiu. És important estar pendent de l’alumnat i resoldre els seus dubtes, no només quan l’estudiant pregunti; el tutor ha d’oferir la seva ajuda.
En els cursos elearning aquesta ajuda es pot oferir, per exemple, si observem que l’usuari no ha completat una activitat formativa o ha trigat més temps del que s’estableix a completar-la. En aquest cas, el tutor pot preguntar-li si ha anat bé, si ha tingut algun dubte en aquesta activitat.

Avalua els resultats de l’estratègia de formació

A més de realitzar l’avaluació de l’alumnat, també s’ha d’avaluar el procés d’ensenyament-aprenentatge en tots els seus aspectes: organització, metodologies, recursos i materials.
Les eines d’avaluació que ens proposen els sistemes elearning ens serveixen tant per a l’avaluació d’alumnes com per a conèixer els graus de satisfacció del procés formatiu en general.

Comparteix aquesta noticia!

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt