Durant la conferència IntelliCon, a banda d’escoltar els nostres companys de 3ipunt, també vam aprendre sobre casos d’èxit que van compartir diferents empreses, i com l’analítica de dades els ha ajudat, per exemple, a definir el disseny dels cursos o a assolir els objectius del professorat, per tal de reforçar la transparència en el progrés de l’alumne, entre altres.
No tan sols això, sinó que ens permet adaptar els procediments i les metodologies a les necessitats, no només de les institucions i dels cursos juntament amb els seus corresponents continguts, sinó que alhora permet redefinir-los en funció de les necessitats dels usuaris, especialment, els estudiants.
Tota empresa ha de comptar amb el seu propi procés d’anàlisi de dades, i probablement, no n’hi haurà dos d’iguals. El més important i més complex és aconseguir que aquell model que definim quedi totalment alineat a les necessitats de tots els nostres participants.
Pel que fa als estudiants, un dels casos que més preocupa és el de l’abandonament, que succeeix molt més sovint del que ens pensem. Un bon seguiment i una bona anàlisi de dades ens permeten actuar a temps perquè això no passi.
Paral·lelament, l’accessibilitat esdevé clau en el procés d’aprenentatge i no sempre serem capaços de reconèixer les necessitats específiques dels nostres estudiants. Les dades poden contribuir a detectar-ne algunes, per tal d’incloure recursos que ajudin determinats estudiants a poder seguir el ritme, emprant les eines que més els convingui en cada cas.
Moodle, per exemple, compta amb múltiples eines que ens permeten fer-ho. Així, si tenim un estudiant en un curs, que presenta dificultats de mobilitat, una vegada detectat, o fins i tot abans, podem oferir-li l’opció d’incloure vídeos o àudios com a entregues, enlloc de textos escrits.
D’altra banda, IntelliBoard és una eina que ens permet aconseguir recol·lectar totes aquestes dades, i com a organitzadors de l’esdeveniment, que patrocinem des de 3ipunt, no podem deixar de parlar-ne.
La seva eina ofereix característiques que aporten un alt valor afegit a les dades recollides, gràcies a l’alta varietat d’informes i el seu nivell de customització. Alhora, la possibilitat de crear diversos rols ens permet diversificar l’accés a les dades.
També compta amb un sistema de venda de catàleg de cursos, molt visual i intuïtiu per a l’usuari, contribuint positivament amb el departament de màrqueting donant un major coneixement sobre l’anàlisi de les vendes i de la mateixa marca o institució.
Tot això no és fàcil d’aconseguir, i s’ha de ser capaç de recopilar les dades adequades per agrupar-les en línia amb les necessitats que cada cas presenti. Per tant, i per descomptat, en ajudar-nos a millorar el model educatiu, també ens ajuden a obtenir un millor rendiment de la nostra institució.
En definitiva, podem concloure que les dades no només ens aporten informació sinó que ens permeten millorar, i reenfocar els models d’aprenentatge establerts, per tal d’assegurar una òptima experiència d’ensenyament-aprenentatge.