El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Com migrar continguts de Classroom a Moodle en pocs minuts 【2023】
portada_migració classroom a moodle

Com migrar continguts de Classroom a Moodle en pocs minuts 【2023】

Tots coneixem els Sistemes de Gestió d’Aprenentatge (LMS) més potents, populars i gratuïts del moment: Google Classroom i Moodle, per la qual cosa en aquesta entrada del blog no aprofundirem ni a descriure cap d’ells, i només mostrarem una petita comparativa.

Comparativa Moodle vs Classroom

Deixant de banda el debat de quin dels dos sistemes és més potent, té més recursos, o és més adaptable als diferents sistemes de formació en línia, des de 3ipunt volem ressaltar la plataforma Moodle que creiem que fa la millor elecció: Les dades de la plataforma només els administres tu, no hi ha cessió de dades a tercers.

Això a molts centres de formació i organismes públics no els sembla un motiu de pes per a decantar-se per algun dels dos sistemes, però no es pot negar que en utilitzar Classroom estem permetent la recol·lecció massiva de dades del nostre alumnat per part de l’empresa Google, dades que no tenim forma de saber per a què estan sent utilitzades i que en moltes ocasions són d’usuaris menors d’edat, o d’usuaris que es veuen obligats a crear-se un compte de Google per a poder accedir als continguts.

Tria l’educació a Moodle com a plataforma elearning per al teu centre educatiu.

A 3ipunt sempre hem apostat per l’ús d’eines de codi obert que respectin la privacitat dels usuaris (participant en projectes com el de Xnet), i per aquest motiu sempre recomanem l’ús de Moodle per a la gestió de qualsevol mena de formació en línia.

No obstant això, moltes entitats de formació es troben actualment utilitzant Classroom de manera massiva, i els resulta molt costós migrar tots els seus continguts a una plataforma Moodle. 

Com enllaçar Classroom amb Moodle pas a pas

Per a solucionar aquest pas, hem desenvolupat una eina per a migrar de manera fàcil i automàtica qualsevol contingut de Google Classroom a qualsevol plataforma Moodle, en qüestió de minuts, perquè no s’hagi de fer tot el treball manualment, ni existeixi la necessitat de conservar o continuar administrant Classroom.

Aquesta eina consisteix en un plugin local que s’instal·la a qualsevol plataforma Moodle, i els usuaris als quals se’ls assigni la capacitat per a importar cursos, podran triar les que desitgin importar entre totes les classes de Classroom a les quals tinguin accés.

Per a això, l’usuari únicament haurà d’iniciar sessió en Google amb el compte amb el qual accedeix normalment a Classroom, concedir permisos de lectura al plugin, i se li mostraran tots els continguts que pot importar a Moodle, podent seleccionar els que vulgui.

Importar cursos de classroom a Moodle


Aquest plugin també és capaç d’accedir als cursos de Classroom que tingui l’estat “Arxivat”, i importar cursos en els quals l’usuari no sigui el creador i únicament tingui accés, ja que el plugin només necessita permisos de lectura de continguts per a realitzar la integració completa. En cap moment aquest plugin modificarà o eliminarà cap contingut de Classroom.

Permisos Classroom


També s’ha afegit configuració addicional a cada curs per a la seva importació, com la possibilitat de canviar el nom del curs, triar la secció on s’importaran, si estarà visible per als usuaris, l’opció d’importar els arxius de Drive de l’usuari a l’àrea privada de Moodle, o importar el calendari del curs de Google al calendari propi de Moodle.

Opcions curs Moodle


Una vegada seleccionats i configurats cadascun dels cursos que s’importaran a la plataforma,
només cal clicar al botó “Importar cursos”, i el plugin començarà el treball de manera automàtica, mostrant traces del progrés i enllaços a cadascun d’ells després de finalitzar.

Importar cursos


Revisar i ajustar els continguts a Moodle

Una vegada acabada la importació, només ens quedarà revisar i ajustar els continguts dels cursos com faríem amb qualsevol curs de Moodle, podent donar l’estructura i aparença que abans no es podia donar per les limitacions de Classroom, i enriquint la funcionalitat amb qualsevol plugin o integració que tinguem en el nostre Moodle, així com assignar qualificacions, competències, restriccions d’accés, crear grups d’usuaris, i tot el que et permet Moodle per a la formació en línia.

Aquest plugin en cap moment pretén accedir a cap dada personal dels usuaris, per la qual cosa la migració dels participants de cada curs i les seves notes és a càrrec de l’usuari responsable d’aquesta tasca a Moodle.

Cal tenir en compte que ni els continguts, ni el plantejament dels cursos de Classroom i Moodle són iguals, i s’ha hagut d’idear una adaptació per a compatibilitzar aquests dos sistemes; però per sort Moodle disposa d’un gran repertori de recursos configurables que han fet possible l’adaptació de tots els continguts perquè la manera de visualitzar-los sigui el més semblant possible entre totes dues plataformes.

Per citar alguns exemples d’equivalències entre continguts de Classroom i Moodle:

  • Els Temes de Classroom seran seccions de curs a Moodle, respectant el mateix títol.
  • Si la classe de Classroom té una imatge de portada, s’importarà com a imatge de portada al curs de Moodle.
  • Els materials amb un només arxiu a Classroom, seran tasques a Moodle, important l’arxiu físic al sistema de fitxers de Moodle.
  • Els materials amb més d’un arxiu seran carpetes de Moodle amb els fitxers disponibles per a la seva visualització o descàrrega, directament des de Moodle.
  • Els enllaços externs de Classroom seran URLs a Moodle.
  • Els vídeos incrustats en qualsevol contingut de Classroom, seran incrustats també en els recursos de Moodle per a la seva visualització.
  • Els Formularis de Google seran transformats a qüestionaris (quiz) o enquestes (feedback) de Moodle, segons la configuració i complexitat del contingut de cadascun, i la configuració dels recursos s’importarà segons estigui configurat cada formulari de Google.
  • Els arxius seran descarregats directament de Google Docs amb el format apropiat i emmagatzemats en el sistema d’arxius de Moodle (els documents .docx, els fulls de càlcul a .xlsx, etc. utilitzant per a la transformació les Apis oficials de Google, per la qual cosa el resultat és el mateix que fent-lo manualment).

Si no estem conformes amb l’equivalència d’alguns continguts entre les dues plataformes, o no ens serveix la mateixa en tots els cursos, igualment tindrem el contingut importat i accessible a Moodle per a poder modificar-ho, configurar-ho o reemplaçar-ho pel que millor s’adapti a les nostres necessitats, sense haver de tornar a entrar a Classroom.

Generació de cursos finalitzada

Compatibilitat amb les versions de Moodle

Aquest plugin és compatible amb Moodle 3.9 en endavant i estarà en constant creixement, afegint noves configuracions i possibilitats a l’hora d’importar els continguts, i estenent l’abast a les noves funcionalitats que vagi implementant Google Classroom amb el temps, amb l’objectiu que els usuaris sempre tinguin la possibilitat de migrar fàcilment els continguts de Classroom a Moodle, sense que la inversió de temps en el procés sigui un pretext per a no fer-lo.

Si vols utilitzar nostre plugin, o si desitges més informació sobre aquest, no dubtis a enviar-nos un correu a contacte@tresipunt.com!

A més, si necessites qualsevol modificació o funcionalitat extra sobre el plugin perquè els continguts es creïn i es configurin segons les necessitats de la teva plataforma, a 3ipunt podem adaptar el plugin perquè es comporti com a esperes i la migració et resulti encara més fàcil.

La migració de continguts ja no és una excusa per a continuar utilitzant Classroom.

¡Comparte este post!

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt