El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Possibilitats de la formació e-learning
moodle_formacióelearning

Possibilitats de la formació e-learning

L’e-learning ha arribat per a quedar-se. Després de la pandèmia, el seu ús s’ha generalitzat  i avui dia la formació en línia és un dels mètodes d’educació més demandats.

Les persones properes als entorns de la formació en línia s’acaben familiaritzant amb el vocabulari d’aquest sector com ara, webinars, aules virtuals, videoconferències, plataformes elearning, Moodle, campus virtual, LMS, etc.

En aquesta entrada de blog parlarem sobre el món de l’elearning i de les seves grans possibilitats.

Què és la formació e-learning?

El terme elearning ve de l’anglicisme “e” = electrònic i “learning” = aprenentatge, que consisteix a aplicar els beneficis de la tecnologia a la formació. Es tracta d’una metodologia no presencial, és un model de formació que es fa a través de mitjans electrònics.

L’e-learning no és una cosa nova, encara que després de la pandèmia del Covid-19 s’ha instal·lat més fermament, però la realitat és que existeix des de fa 20 anys i milions d’alumnes de tot el món ja s’han format d’aquesta manera.

ordenador e-learning

Models de formació: síncrona i asíncrona

Què és la formació síncrona?

Es tracta d’aquella formació realitzada In Time o en directe (a temps real), interaccionant tant el professorat com els alumnes amb horaris de classes, temps en directe per a realització d’activitats, exàmens, etc.

És el més similar a la formació presencial que tots coneixem, però canviant el lloc de realització, ja que cadascun pot fer-ho amb el seu ordinador, a través de videoconferències i reunions en línia. Amb eines complementàries com la pissarra virtual en les quals el professor pugui mostrar documents, missatgeria i xat per a la comunicació entre els participants o altres opcions com la possibilitat de gravar la sessió.

Què és la formació asíncrona?

En aquest model de formació, tant el professorat com els alumnes no tenen per què coincidir en el temps, sinó que es creen uns continguts i activitats i l’alumne les realitza en un temps determinat, quan ell desitgi. Aquesta formació es realitza a través de plataformes elearning, les funcions habituals del qual són:

El LMS Moodle, és la plataforma e-learning més utilitzada i des de la nostra experiència com a experts en elearning, la que recomanem per a qualsevol mena de formació en línia.

premium moodle partner logo
Som Premium Partner oficials de Moodle Guanyadors del Major Open Source Contributor to the Moodle Project
  • Creació d’unitats didàctiques o cursos amb activitats. Aquestes activitats poden ser tipus informatives com llegir un text, un PDF, veure un vídeo o escoltar un àudio o bé pot tractar-se d’una activitat de tipus prova amb interacció de l’alumne: realització d’un test, un qüestionari, enviar un treball, etc.
  • Configuració del curs en si: assignació de professors, dates d’activitats, restricció d’uns certs recursos a l’alumne, configuració del progrés del curs, diplomes, certificats, etc.
  • Matriculació dels alumnes en un curs. Es poden crear matriculacions obertes o bé amb permisos que han de facilitar els administradors de la plataforma.
  • Eines per als professors. Comunicacions entre professor i alumne, per email, xat… On es resoldran els dubtes i preguntes sobre el temari, fórmules de qualificació d’exercicis, proves i eines que permetin als professors fer seguiment de l’evolució dels alumnes.

Quin model de formació trio?

No és necessari triar, ja que pots optar per un model de formació combinat depenent de com estigui configurada aquesta formació en si.

La majoria de les plataformes elearning tenen l’opció d’integrar videoconferències. Per exemple, a Moodle, nosaltres ho fem habitualment. Des del propi LMS es poden crear i administrar videoconferències, quedant a més registrat els participants i els temps que han romàs en cadascuna elles.

Combinant totes dues eines podem impartir cursos amb contingut asíncron, que també disposen d’elements síncrons, podent establir el pes entre totes dues opcions segons els nostres objectius. El gran avantatge és que totes dues modalitats queden integrades en un mateix sistema, multiplicant la flexibilitat i creant noves opcions.

No existeix un model determinat a triar, perquè dependrà de cada circumstància concreta, horaris de treball o estudis, possibilitats de cada persona, temps de dedicació, etc.

El que sí que ha de tenir-se en compte després de la nostra experiència com a proveïdors de formació elearning són aquesta sèrie de condicionals que exposem:

  • S’ha d’adquirir un compromís per a la realització de videoconferències o classes en línia, perquè quan estem acostumats a una formació presencial, ens organitzem sobre la base d’aquest dia de “treball”, però sent en línia, qualsevol moment pot ser bo o això pensem. La realitat no és així, ja que s’ha d’organitzar el dia de la mateixa manera que si ho féssim presencialment.
  • Quan la formació és en línia, poden sorgir diferents “problemes tècnics” com ara “no em funciona el micro”, “m’ha caigut la connexió”, etc. Per a aquesta mena d’imprevistos hem d’estar preparats.
  • Si hem tingut diverses sessions en línia aquest dia (en el cas de l’alumne o del professor), l’atenció pot no ser l’òptima.
  • Tot sembla més fàcil quan es fa una formació en línia i la distracció de l’alumne pot ser més baixa, ja que davant del teu ordinador pots estar navegant per internet mentre escoltes al professor, veient xarxes socials, etc.

Després d’haver llegit aquests punts, dona la sensació que els cursos en línia no tenen un atractiu però res més lluny de la realitat. La quantitat de recursos i activitats que es poden incloure en la formació online són tan amplis que sempre existirà la manera de desenvolupar cursos en línia amb alta interactivitat, entretinguts i atractius de cara a l’usuari i beneficiosos per a la institució.

Et pot interessar: Tot sobre la plataforma Moodle, el LMS de codi obert.

A 3ipunt, apostem per la gamificació e-learning, ja que millora l’interès i la motivació dels estudiants, augmenta l’efectivitat de l’aprenentatge i promou el desenvolupament d’habilitats col·laboratives.

gamificació e-learning

Possibilitats de la formació e-learning

Existeixen multitud de possibilitats per a optar per models d’educació virtual.

Exposem les més rellevants, tant si pertanys a una institució com col·legis, instituts, centres formatius o si pertanys a una empresa i necessites formar als teus empleats.

  1. Reducció de despeses. Els costos decreixen de manera considerable si ho comparem amb l’aprenentatge presencial. Estalvi de material didàctic, dietes o trasllats, matrícules, etc.
  2. Rapidesa i agilitat. Un dels avantatges de la formació e-learning és que ofereix un aprenentatge immediat, ja que possibilita aconseguir ràpidament la informació necessària per a qualsevol mena d’ensenyament. La informació s’obté al moment, de manera àgil i molt accessible.
  3. Autogestió. Pots gestionar el teu temps i el teu ritme d’aprenentatge. I ho podràs fer a qualsevol hora i en qualsevol lloc.
  4. Localització. Un enorme avantatge és que es pot realitzar qualsevol tipus de formació en línia sense importar la ubicació.
  5. Actualització. Els continguts, en estar en línia, es poden revisar i actualitzar constantment. I les actualitzacions les poden realitzar tant alumnes com docents.
  6. Flexibilitat. Permet l’aprenentatge de qualsevol mena d’ensenyament a partir d’una àmplia gamma de dispositius.
  7. Conciliació. És una dels grans avantatges de l’e-learning, pots conciliar la vida familiar i la vida laboral amb l’estudi d’una nova disciplina.
  8. Aprenentatge col·laboratiu. Un dels avantatges de la formació e-learning a destacar és que a través d’una determinada plataforma diferents persones poden realitzar activitats, debats, etc.
  9. Plataforma virtual. Sol ser comú l’ús de plataformes on es concentra tota la informació relativa a un ensenyament. Com hem indicat, una de les plataformes més consolidades és Moodle.
  10. Gestió de la informació. La gestió de la informació és molt diferent a la que té la formació presencial. Amb l’e-learning l’alumne té una gran quantitat d’informació per a la qual té lliure accés.
  11. Titulació. Una dels clars avantatges de l’e-learning és que ofereix una titulació homologada, igual que qualsevol altra formació presencial.
  12. Feedback. Té una enorme capacitat de feedback gràcies a la deslocalització i a no dependre d’un espai temporal definit. Les xarxes socials són claus per a aquest feedback.
  13. Competència digital. Un dels beneficis de l’e-learning és la competència digital per a l’adequada realització de qualsevol mena de formació. Les persones que s’han format en línia han adquirit coneixements i eines tecnològiques gràcies a aquest aprenentatge.
  14. Registre de l’activitat. És un dels avantatges de la formació e-learning més importants. Tota l’activitat que es duu a terme queda registrada per a així poder controlar per totes dues parts l’aprenentatge.
  15. Inscripció il·limitada. Hi ha ofertes formatives més flexibles quant a la quantitat de persones que poden accedir a una mateixa formació o ensenyament.
Comparteix aquesta noticia!

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt