El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Tècniques d'estudi online
gamificació_tecniques_estudi

Tècniques d’estudi online

La formació a distància pot semblar una tasca complicada a causa de la quantitat d’informació que necessitem aprendre de manera digital.

Igual que l’aprenentatge presencial, existeixen tècniques d’estudi online perfectes per a l’organització de les matèries del curs de manera òptima.

Exposarem els possibles hàndicaps als quals s’enfronten els alumnes quan estudien a distància i formes per a que tinguin un millor rendiment i per a aprendre de la manera més còmoda i àgil.

Pors d’estudiar online

Gràcies a les plataformes e-learning, estudiar en línia és una opció molt demandada i còmoda avui dia, perquè resulta compatible amb altres tasques, obligacions o activitats, i ens dona la possibilitat d’accedir a formacions, no sols en el nostre lloc geogràfic.

Pors d'estudiar online

No obstant això, existeixen moltes persones que els hi fa respecte, ja que no és el mètode pel qual van estudiar en els seus inicis i que una vegada inscrit en el curs online, es veuen incapaços d’organitzar els seus estudis i cauen en la desmotivació o fracàs abandonant la formació a distància.

Res més lluny de la realitat, estudiar en línia no requereix de tanta dificultat, encara que sí d’una certa disciplina.

La gamificació e-learning està pensada, entre altres coses,  per a mantenir motivats als alumnes.

Hi ha alumnes que necessiten més temps que uns altres per a assimilar els mateixos coneixements, però el curs en línia s’ha de dissenyar per a inculcar que no és tan complicat. Per tant, serà primordial que des del començament del curs comprenguin que l’aprenentatge és possible sempre que disposin de bona actitud i de mètodes d’estudi eficaços.

gamificació elearning

Les tècniques d’estudi en línia que funcionen

Perquè un alumne pugui finalitzar un curs online, ha de saber administrar el seu temps, estar motivat i com hem esmentat abans, tenir molta disciplina.

És fonamental que, tant alumnes com professors i desenvolupadors de la formació en línia, vagin en la mateixa direcció i posin en pràctica unes tècniques d’estudi interactives a fi d’enfocar de manera positiva la instrucció i aconseguir els objectius establerts.

Metodologia de l’estudi en plataformes e-learning

Les tècniques d’estudi en línia són estratègies d’èxit perquè desperten l’interès, creen hàbits d’estudi i desenvolupen habilitats autònomes i col·laboratives. En resum, augmenten el rendiment i els resultats acadèmics.

Comencem!

Organització per a estudiar un curs online

L’entorn de treball

S’ha de trobar un lloc tranquil, sense distraccions i confortable.

Hem d’oblidar-nos de tenir a prop un telèfon mòbil, de tenir pestanyes obertes en l’ordinador que no tinguin a veure amb el que s’està estudiant, la televisió apagada i qualsevol altre element de distracció per a trobar-se 100% concentrats.

entorn de treball

La plataforma educativa

La plataforma e-learning serà determinant perquè puguin comprometre’s per complet amb el procés d’aprenentatge i aconsegueixin els seus objectius.

Hem d’estar segurs que l’alumne estudiarà en una plataforma que conegui o tingui un aprenentatge intuïtiu perquè no abandoni per desconeixement de l’eina en línia.

Ha de conèixer on estan els elements situats en la pantalla per a pujar un treball, el botó per a finalitzar l’activitat, saber on pot veure la data dels exàmens en línia, etc.

Com a experts en Moodle, recomanem sempre aquesta plataforma e-learning per la seva capacitat d’adaptació per a cada alumne.

logo moodle

Prendre anotacions de manera virtual

Igual que es fa en les classes presencials, en la formació en línia els alumnes poden prendre nota de les classes impartides per videoconferència o de les pròpies activitats de la plataforma educativa.

A gust del consumidor, es poden prendre anotacions en un quadern o bé en un document Word amb la pantalla dividida mentre escolten el professor o estan veient el vídeo o l’activitat concreta. L’ús d’esquemes, com sabem, ajuda bastant a conceptualitzar el temari.

Preguntes al professor

Es posa especial èmfasi en les preguntes al professor, ja que el tutor no té la visió global de la classe física, per això, en les plataformes d’elearning es compta amb una opció d'”aixecar la mà” perquè el professor, sàpiga que existeix algú que necessita fer una pregunta, alguna cosa no li ha quedat clar o vol fer un suggeriment.

Estudiar per a memoritzar o comprendre els coneixements

A vegades creiem que hem après només amb el que hem escoltat o llegit, però no sempre és cert. Els resums i esquemes ajuden a retenir coneixements.

Una molt bona tècnica d’estudi en línia és fer una divisió del temps: el 80 % sigui per a llegir, subratllar, assimilar conceptes i el 20% restant per a expressar i ensenyar l’après plasmant-ho en esquemes i resums. Fins i tot hi ha persones que llegir en veu alta, els resulta molt pràctic i retenen més informació que llegint sense més.

Una altra tècnica de l’estudi online és reservar una part del temps d’estudi únicament per a refrescar els continguts estudiats.

Organització de documents a l’ordinador

Igual que amb la plataforma e-learning, l’alumne ha de desar els documents de forma organitzada en carpetes i arxius.

Bé sigui per temaris o mòduls del curs en línia, es recomana estructurar-lo en arbre o per llistes, per a poder accedir a aquest recurs en tot moment sense perdre molt de temps a trobar-lo.

organització de documents

Es recomana també realitzar còpia de seguretat en el núvol d’aquests documents per a evitar accidents d’esborrat o errors d’ordinador, etc.

Com motivar a l’estudiant en un curs en línia

Tant en aprenentatge en línia de manera individual com en grup, et proposem algunes idees que et poden venir bé.

  1. Els fòrums són molt interessants, ja que s’exposen casos pràctics, dubtes d’altres companys i consultes que potser li han sorgit amb anterioritat a l’alumne.
  2. Subministra material gràfic i esquemàtic per a simplificar l’aprenentatge.
  3. Ludifica els cursos per a crear interactivitat i motivació a l’alumne.
  4. Les infografies són un material conceptual i gràfic que ajuden a comprendre el contingut i la seva estructura d’una manera visual.
  5. Premis i certificacions. L’alumne se sentirà gratificat i motivat a mesura que vagi recorrent el curs i aconseguint objectius.

A 3ipunt, desenvolupem cursos en línia en Moodle. Et deixem alguns passos per a crear un curs en línia d’èxit.

Un alumne entusiasmat té mig camí recorregut. Per això, és imprescindible que els desenvolupadors de la formació en línia sàpiguen planificar els cursos adequats a les necessitats concretes i que aquest aprenentatge sigui tot un èxit.

Com a professor pots formar-te per a aconseguir la teva certificació d’educador de Moodle (MEC). Es tracta d’un programa de formació integral dissenyat per a preparar educadors per a oferir formació a qualsevol nivell, de manera efectiva, proporcionant les habilitats i els coneixements necessaris per a motivar als estudiants amb l’ús de Moodle.

Oferim la certificació en anglès, català i castellà.

¡Comparte este post!

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt