Quan ens plantegem formar a alumnes o empleats, sorgeixen dubtes sobre quin tipus de plataforma elearning triar o quina serà la més adequada per a la meva necessitat.
En aquest article desgranarem la definició, avantatges i desavantatges que tenen els diferents tipus de LMS.
Què és un LMS SaaS
Els LMS Saas no estan allotjats, sinó que la informació està en el núvol, que són gestionats per empreses privades on els usuaris paguen per l’ús de la plataforma. En aquest cas, el codi del LMS és propietat exclusiva del propietari o empresa subministradora.
Exemples d’aquests LMS Saas (comercials) són LearnUpon o Docebo, encara que hi ha molts més.
Avantatges i desavantatges d’un LMS SaaS
Els avantatges i desavantatges que té una plataforma LMS SaaS són les següents:
- Personalització: la personalització és la que el propietari del LMS ofereixi als seus clients. En aquest cas no hi ha opcions de personalització en el codi.
- Instal·lació i actualitzacions: la pròpia empresa et dona accés al seu LMS. Les actualitzacions estan subjectes al proveïdor, igual que els canvis i les correccions de possibles errors.
- Privacitat: les dades estan en el núvol.
- Costos: generalment el pagament va en funció del nombre d’usuaris que utilitzaran la plataforma.
Goodle, el LMS SaaS clau en mà, amb el qual pots estalviar costos i complicacions
El tot inclòs en una plataforma e-learning que 3ipunt ha desenvolupat per a aquells que necessiten començar a formar als seus empleats o alumnes sense preocupar-se de res més.
Et pot interessar: Què és LMS i per a què serveix?
Què és un LMS Allotjat
Els LMS Allotjats de codi obert (Open Source) són aquells els quals el codi font és accessible per a qualsevol persona. Poden ser descarregats (normalment) de manera gratuïta. S’instal·len en un servidor i es poden modificar i actualitzar sense necessitar una llicència per a això.
Alguns exemples de LMS allotjats o de codi obert són Chamilo, Moodle i Open Edx.
Avantatges i desavantatges d’un LMS Allotjat
Els avantatges i desavantatges que té una plataforma LMS Open Source són les següents:
- Personalització: ja que es pot accedir al codi font, la personalització del LSM allotjat és completa.
- Privacitat: les dades estan protegides perquè tu ets el propietari d’ells.
- Suport: Al voltant hi ha comunitat de desenvolupadors que creen plugins, extensions, que poden complementar la teva plataforma i donar-li funcionalitats extra. Aquesta comunitat també s’ocupa d’actualitzacions i millores de la plataforma.
- Costos: els LMS de codi obert són gratuïts, però es requereix de coneixements per a la seva instal·lació, manteniment i actualitzacions. És interessant comptar amb un equip de desenvolupadors per a posar-lo en marxa.
Quin és el LMS més utilitzat?
Segons un estudi realitzat de Capterra, Moodle va ser identificada com la plataforma LMS més popular del mercat e-learning.
Conclusions
Tant en una plataforma com en l’altra, el model d’aprenentatge online pot ser el mateix, però sí que és determinant conèixer les característiques tècniques de cada tipus de LMS per a adaptar-les a les nostres necessitats.
Si et trobes en aquest punt de decisió, LMS allotjat o LMS Saas, la nostra recomanació sempre és que optis per solucions que no suposin un problema, ja que això impedirà que aprenentatge elearning tingui èxit.