El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Moodle i desenvolupament a mida

Moodle i desenvolupament a mida

Plataforma eLearning Moodle i les seves solucions

Vegem una breu introducció sobre Moodle i desenvolupament a mida.

En les darreres setmanes estem vivint un conjunt de canvis totalment imprevistos. La nova realitat ens obliga a adaptar-nos de forma ràpida i, sovint, poc planificada.

El canvi de la formació en línia ha arribat per a quedar-se.

Moltes empreses públiques i privades van haver d’adaptar-se al canvi sense més remei, a marxes forçades però aquesta obligatorietat ha establert noves formes d’aprenentatge que gran part de la població ha donat per positiu i ho ha inserit com una cosa normal en el seu dia a dia.

L’àmbit de la formació és un dels que s’ha adaptat més ràpidament ja que disposem d’un gran nombre d’eines tecnològiques que ens permeten fer-ho. Si revisem què s’està fent aquests dies, veiem sovint que s’ha optat per reproduir el model presencial al model no presencial en format de webinar, enregistrament de vídeos, videoconferència… En el mercat hi ha moltes eines que ens poden ajudar a fer-ho.

Introduir la tecnologia en la formació no és una tasca fàcil, especialment si considerem la tecnologia com el suport per a portar a la pràctica l’experiència d’aprenentatge que hem dissenyat i no únicament com l’element que genera aprenentatge. Amb les presses d’aquests setmanes hi ha aspectes que caldria repensar. 

Preguntes essencials per a la solució Moodle i desenvolupament a mida

Dibuix d'una pantalla d'ordinador reproduint un video.
Vector de Tecnología creado por freepikwww.freepik.es

Si oferim formació en línia, hem de tenir en compte una sèrie de necessitats que tindrà l’usuari per a plantejar quin tipus de programació web a mida o quin tipus de plataforma e-learning es desenvoluparà per a donar el servei amb aquestes sol·licituds que requeriran les persones que vagin a utilitzar la plataforma de formació.

Llavors, pensarem en diversos factors:

  • A a qui va dirigida aquesta formació a distància
  • Quins punts clau necessita aquesta plataforma d’aprenentatge en línia
  • De quins mitjans disposa l’empresa que utilitzarà l’eina de formació

Aquests són els tres punts de partida per a saber quin tipus de desenvolupament web presentar perquè l’usuari tingui una experiència formativa en línia satisfactòria.

Quin tipus de desenvolupament web triar per a una formació online

Un altre element important amb el que hem de treballar és l’eina tecnològica que ens ha de donar suport per a fer tot el que hem dissenyat. Correm el risc de centrar l’aprenentatge al voltant d’una eina tecnològica concreta i oblidem el més important: l’aprenentatge. Moodle és una eina molt potent però, com tot, depèn de com l’utilitzem. Els elements més utilitzats de Moodle són els que permeten penjar fitxers, algun vídeo i fer algun qüestionari autocorrectiu simple. Però Moodle ens ofereix molt més. És una caixa amb moltes eines que podem utilitzar de forma diferent. Depenent de com l’utilitzem, tindrem uns resultat o uns altres.

Plataforma eLearning Moodle i desenvolupament web a mida, un servei complet

A 3ipunt som experts en aquesta mena d’integracions amb Moodle.

Perquè puguis agafar idees et mostrem algunes de les integracions Moodle a mida que hem desenvolupat.

Integració amb Moodle i WordPress

Un servei ofert més enllà de l’estricta formació. Una integració amb Moodle mitjançant un plugin personalitzat per a WordPress i d’aquesta manera poder oferir la venda de cursos en línia. És una combinació perfecta utilitzant WordPress com a oferta de cursos en línia i Moodle com a plataforma de formació elearning per a la realització d’aquests cursos.

Moodle és una plataforma molt intuïtiva i de senzilla utilització. En aquest article et donem alguns tips per a saber com crear cursos a Moodle i que siguin tot un èxit.


Integració d’eines NextCloud amb Moodle

Com a alternatives a les eines de Google i Microsoft, i per a una digitalització democràtica, hem llançat un prototip de desenvolupament a mesura en PHP, JS, per a integrar NextCloud amb Moodle. Aquest projecte neix a causa d’un grup de famílies que no estan molt d’acord amb aquestes empreses ja que consideren que no es preservaven de forma molt estricta la sobirania de la informació i les dades personals dels seus fills. És un projecte iniciat en escoles amb alumnes de curtes edats. Ha tingut molt bon acolliment i s’està estenent a més usuaris.

Fuente: Vector illustration

Aplicació externa vinculada amb Moodle

Una programació a mida per a integrar una aplicació externa a la plataforma eLearning Moodle.

Moodle porta una sèrie d’estàndards en el seu Core que són inamovibles si no és amb un desenvolupament d’aplicacions a mida en entorns de programació diferents per a cada cas. En aquest projecte es va realitzar una integració dels continguts propis del client en un entorn Moodle, donant solució al requeriment: mostrar els seus continguts de manera diferent, tant en el frontend amb el desenvolupament d’un theme com en el backend amb un plugin local. D’aquesta manera es va aconseguir integrar en Moodle tota l’estructura i contingut propi de l’empresa.

Aquests són alguns exemples d’integracions amb la plataforma d’eLearning per antonomàsia, com hem esmentat anteriorment, Moodle té un potencial increïble.

Revisa la teva estratègia de formació

Dibuix d'un esquema sobre l'aprenentatge online.
Vector de Certificado creado por macrovectorwww.freepik.es

La situació actual ha ajudat a que moltes persones i entitats facin el salt cap al món online, però hem de tenir en compte que aquest pas no s’ha fet en les millors condicions possibles i que, segurament, caldrà revisar les decisions preses en un marc més global per millorar-ho i assentar les millors pràctiques de cara el futur. Que les presses no ens facin fer les coses malament, tenim una oportunitat, aprofitem per revisar i repensar què fem amb la nostra formació. Millorem-la! T’animem a revisar la teva estratègia de formació i veure què pots millorar i optimitzar.

La formació no presencial es caracteritza per moure’s en dos eixos: l’espai i el temps. Està clar que no coincidim en un espai presencial, però sí en un de virtual. Podem coincidir en el mateix moment, pel que la formació serà síncrona. Per exemple, en l’àmbit comunicatiu, les eines que ens ajudaran a treballar de forma síncrona seran els xats, la videoconferència. Si no coincidim, la comunicació serà asíncrona. Eines com la missatgeria o els fòrum ens poden ajudar. Cada una té els seus avantatges i els seus inconvenients.

Com ha de ser la formació a distància

El Disseny Universal de l’Aprenentatge o DUA (UDL en anglès) ens proporciona un conjunt de principis i pautes per a dissenyar l’aprenentatge de manera que puguin ser vàlids per al major nombre possible d’usuaris. Això ens permet dotar de gran flexibilitat el nostre disseny per atendre el màxim de necessitats possibles, ja que no tots els participants comencen des del mateix punt de sortida, ni tenen les mateixes habilitats.

El DUA proporciona flexibilitat en les maneres en què es presenta la informació, així com en la forma en què els alumnes demostren els seus coneixements i habilitats. Redueix les barreres, proporciona adaptacions i desafiaments per a tots els estudiants, inclosos els que puguin tenir alguna discapacitat o limitació per qüestions lingüístiques, per exemple.

Els 3 principis del DUA són:

  • Principi 1: Proporcionar múltiples maneres de representació (el Q de l’aprenentatge)
  • Principi 2: Proporcionar múltiples maneres per a l’acció i l’expressió (el Com de l’aprenentatge)
  • Principi 3: Proporcionar múltiples maneres de comprometre’s (el Per què de l’aprenentatge)

Cada principi té el seu conjunt de pautes per a assolir-lo. Si voleu saber-ne més podeu consultar la pàgina de CAST.

¡Comparte este post!

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt