El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Prototip del Pla de Digitalització Democràtica de l'Educació de Xnet
Pla DD Xnet

Prototip del Pla de Digitalització Democràtica de l’Educació de Xnet

Taula de continguts

Repte

Després de la pandèmia de la COVID-19 i el posterior confinament de març de 2020, molts centres educatius no van tenir més remei que utilitzar Google Classroom com a plataforma digital per a solucionar les necessitats de l’educació a distància.

Un grup de famílies de Barcelona no van veure amb bons ulls autoritzar que els seus fills haguessin de fer servir les eines de Google o Microsoft, ja que consideraven que aquestes empreses no preservaven la sobirania de la informació i les dades personals, a més del risc que podria suposar captar als alumnes com a futurs clients d’aquestes companyies a edats tan primerenques. 

Finalment, juntament amb el col·lectiu d’activistes digitals Xnet van presentar el prototip del Pla de Digitalització Democràtica de l’Educació impulsat amb l’ajuda financera de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de promocionar la digitalització democràtica dels centres educatius sota el paraigües del programari lliure.

Aquesta proposta es va basar en un paquet de solucions integrades en diverses plataformes, entre les quals es trobaven:

  • Moodle: eina de gestió d’aprenentatge
  • NextCloud: repositori d’arxius
  • BigBlueButton o Jitsi: sistemes de videoconferència
  • WordPress: gestió de llocs web i continguts
  • Etherpad: editor web col·laboratiu

Solució

L’arquitectura s’ha basat en els desenvolupaments àgils i la integració i desplegament continu. Per això s’ha treballat amb tecnologia de contenidors Docker i d’infraestructura com a codi. Així es permet la instal·lació d’aquesta plataforma sense tenir coneixements avançats de sistemes.

El repte més important tècnicament va estar en la integració de totes aquestes plataformes, ja que era fonamental que l’usuari tingués la sensació de navegar en la mateixa aplicació i que hagués d’identificar-se una única vegada amb les seves credencials.

Per a això es va decidir la implementació de Keycloak com a gestor d’identitat i permisos d’accés. Aquesta aplicació és la responsable de l’autenticació d’usuaris i de tota la configuració transversal entre aplicatius.

D’altra banda, el repte funcional més destacat era simplificar l’ús de les plataformes i adaptar-los als usuaris dels centres educatius, com l’equip directiu, els professors, coordinadors, tutors o alumnes.

Amb aquest propòsit, 3ipunt ha desenvolupat un tema i varis plugins de Moodle que faciliten la navegació i gestió dels continguts de les aules. El nostre equip d’UX va plasmar en un mockup interactiu tots els requisits acordats entre els stakeholders del projecte facilitant d’aquesta manera el desenvolupament, validació i evolutius.

Aquest tema gràfic està fonamentat en la navegació de les xarxes socials més importants, amb el propòsit que els usuaris, que cada vegada utilitzen més aquests productes, no tinguessin una corba d’aprenentatge complexa, aplicant el principi d’estandardització de Jakob Nielsen.

Resultats

Després de la primera fase del desenvolupament, tres centres educatius s’han ofert per a provar un pilot molt avançat i funcional per al curs 2021-2022, on podran validar amb usuaris i continguts reals totes les funcionalitats implementades i en les quals s’espera anar aplicant evolutius continus.

El projecte ha estat acollit amb gran entusiasme per la comunitat educativa, no sols de Barcelona, sinó de la resta d’Espanya, per la qual cosa s’espera que aquest tipus de propostes es consolidin i ajudin a millorar la formació i cultura digital entre els més joves.

¡Comparte este post!

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt