Com en tots els projectes, és recomanable comptar amb professionals que ho duguin a terme, participant cadascun d’ells, en diferents fases.
Quan parlem de projectes per a la formació online, és necessari comptar amb diferents perfils professionals que duguin a terme per a garantir l’efectivitat del projecte elearning.
Des de dissenyadors instruccionals fins a desenvolupadors i programadors e-learning, cadascun dels rols tenen habilitats i coneixements únics, essencials per al desenvolupament d’un curs online d’èxit.
Veurem cadascun dels professionals necessaris per a un projecte e-learning.
Et pot interessar: 3ipunt, equip d’experts en desenvolupament de plataformes e-learning
Quins rols necessita un projecte elearning?
Responsable de formació e-learning / E-learning Manager
És el responsable de liderar el projecte educatiu, i per tant, supervisar l’equip de treball i les tasques de cadascun d’ells en totes les seves fases.
Sol ser un perfil capacitat en la gestió de projectes no només en l’inici i desenvolupament, sinó en el seu funcionament posterior al lliurament.
Desenvolupador de continguts elearning
Aquest perfil treballa en la planificació de tot el contingut e-learning que s’oferirà a l’estudiant.
La seva principal funció és desenvolupar el material d’ensenyament i la seva estructura. Decideix si es planificarà per temes i què incloure en cadascun d’ells. En algunes ocasions s’inclouen elements de gamificació i en unes altres és millor altres tipus de continguts elearning.
Aquest professional sol anar de la mà amb el dissenyador gràfic que veurem més endavant.
Dissenyador instruccional
El dissenyador instruccional té una gran experiència en la metodologia de l’aprenentatge i l’ensenyament per a crear processos educatius.
Depenent de les necessitats del projecte en qüestió, estructura el contingut que s’ha d’implementar seguint aquestes necessitats. No s’aplicarà la mateixa metodologia per a un curs on l’alumnat sigui una escola que per a una formació en una empresa.
A vegades se sol confondre el perfil de continguts elearning amb el de dissenyador instruccional. Mentre el primer se centra en la creació de recursos, el segon organitza la informació i presenta el contingut per a garantir bons resultats.
Dissenyador gràfic
Com hem esmentat anteriorment, el dissenyador gràfic treballa conjuntament amb el dissenyador instruccional en l’elaboració de continguts per als cursos.
Aquest professional és el que elabora la línia gràfica del projecte, dissenyant els recursos multimèdia necessaris (diagrames, imatges, vídeos, animacions, il·lustracions, etc) i a vegades, la pròpia interfície gràfica de la plataforma e-learning.
Programador / desenvolupador del projecte elearning
Són aquells professionals que implementen l’estructura informàtica on es realitzarà la formació online. Treballen desenvolupant plataformes elearning programant funcions necessàries per a dur a terme el projecte educatiu.
Són perfils experts en diferents entorns i llenguatges de programació web o desenvolupadors de plataformes LMS que vetllen per tots els aspectes tècnics que necessita el projecte de formació.
Aquests desenvolupadors deixen una fase final per al testatge del projecte.
Realitzen proves de qualitat a nivell tècnic i a nivell usuari per a la resolució de possibles errors.
Administrador de la plataforma e-learning
Com el seu propi nom indica, aquest perfil és el que s’encarrega d’administrar la plataforma, configurant o editant cursos, supervisant l’activitat i progrés dels alumnes, elaborant els reportis dels alumnes, etc.
NOVETATS MOODLE WORKPLACE 4.2
Estàs buscant una plataforma elearning per a la teva empresa? Moodle Workplace és el teu aliat perfecte per a formar als teus empleats.
Et convidem a conèixer les novetats de la nova versió de Moodle Workplace 4.2. T’ho expliquem el dia 14 de juny.
Inscriu-t’hi gratis!
Vull conèixer les novetats de Moodle Workplace 4.2
Tutor de cursos elearning
Els tutors o educadors són els encarregats de recolzar i guiar als alumnes al llarg de tot el curs per a assegurar-se que s’aconsegueixin els objectius.
Perquè el curs tingui èxit, és necessari que l’educador tingui la capacitat de dinamitzar els cursos, fomentant la participació dels alumnes, comunicant-se amb ells davant qualsevol inquietud i ajudant-los en l’ús de la plataforma.
Et pot interessar: Certificació com a Educador de Moodle