El nostre objectiu
Ens hem posat com a meta demostrar el nostre coneixement i compromís amb el món elearning. És per aquest motiu pel qual en els esdeveniments MoodleMoot Global 2023 i 1EdTech Europe 2023 vam oferir dues xerrades sobre els estàndards LTI marcant així el nostre “compromís amb el present i el futur”.
Comparteix continguts entre plataformes de manera eficient, estable i segura i fins i tot monetitza-ho!
En l’aprenentatge online hi ha vegades que volem incloure eines, recursos o continguts de tercers en la nostra plataforma on els alumnes han d’iniciar sessió en aplicacions externes, ja que aquestes no estan allotjades en el propi LMS.
És per aquest motiu que 1EdTech, l’organització encarregada de definir els estàndards en tecnologies educatives, va desenvolupar l’any 2008, el protocol LTI al qual li dedicarem aquest article.
Què és LTI?
Les sigles en anglès LTI signifiquen Learning Tools Interoperability o cosa que és el mateix, interoperabilitat d’eines d’aprenentatge que han arribat per a permetre l’intercanvi d’informació entre eines i sistemes d’aprenentatge de diferents softwares, garantint així una millor experiència formativa fluida, estable i amb més funcionalitats.
Des del 2008 s’ha evolucionat, ara disposem de LTI 1.3, un model segur que permet extensions sobre el servei.
Qui utilitza LTI?
Els protocols LTI són usats per professionals en el disseny i desenvolupament de sistemes elearning que adapten les diferents tecnologies per a afavorir l’intercanvi d’informació d’aplicacions externes.
Quins són els beneficis de LTI
El LTI és molt útil per a editorials, institucions o organitzacions, públiques o privades que volen posar els seus recursos en el centre. Aquest sistema permet una major personalització dels sistemes de gestió d’aprenentatge i augmenta la quantitat d’eines disponibles, convertint-los en eines més completes, funcionals i, en definitiva, encara més eficients.
Una altra dels avantatges d’utilitzar el protocol LTI és que permet conèixer la manera en què interactuen els usuaris en els cursos i en les fonts externes que necessiten consultar. Això ofereix la possibilitat de planificar pròximes accions formatives per a oferir millors experiències, ja que podem veure com s’interactua amb el curs.
Gràcies a que la plataforma elearning mitjançant el protocol LTI pot rebre informació externa, podem evitar la distracció de l’usuari, ja que no ha de recórrer a un recurs extern. D’aquesta manera, l’estudiant té tot el material necessari en el mateix LMS, podent així viure una experiència formativa completa i integrada.
Sabies que 3iPunt és reconegut per participar activament en la definició i millora dels estàndards LTI a nivell internacional?
Plataformes LMS que utilitzen el protocol LTI
Tots els LMS de mercat com Canvas, Blackboard Learn, Brightspace, etc, fan costat a LTI.
En concret Moodle, la plataforma més popular a tot el món, és 100% compatible amb eines LTI i gràcies a aquest protocol, aquest LMS pot integrar-se amb eines o recursos externs sense haver d’obligar l’alumne a abandonar el seu entorn Moodle.
Ara que ja coneixes què és el LTI i quins són els seus beneficis i com ajuda als projectes formatius on s’implementen, et recomanem explorar les eines LTI i que aprofitis el seu potencial.