El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Què és l'Open Source o codi obert?
portada_què és open source?

Què és l’Open Source o codi obert?

El programari de codi obert, conegut com Open Source, ofereix accés al codi font de manera que aquest, es pot consultar i auditar.

El programari lliure és Open Source en el qual a més es permet afegir, modificar i distribuir el codi per al seu estudi i col·laboració. Així, una comunitat de desenvolupadors podrà anar millorant i construint millores en el programari.

Hem de tenir en compte que no tots els productes amb accés al codi font són necessàriament productes lliures. En el cas del programari lliure, permet que els usuaris puguin millorar i modificar el seu codi i compta amb la possibilitat de distribució, però existeixen altres productes en els quals sí que es té accés al codi font, però no està permesa la seva modificació o distribució. Dependrà del tipus de llicència de la qual es disposi.

Per tant, i en resum, el codi obert basa el seu model en la completa transparència, mentre el programari lliure es tracta d’un Open Source col·laboratiu i amb capacitat de modificació.

Quina diferència hi ha entre el programari lliure i el programari de codi obert?

És molt comú en el món tecnològic, confondre termes que són similars però no iguals. És el clar exemple de programari lliure i codi obert (Open Source).

Programari lliure, és aquell que respecta la llibertat dels usuaris i la comunitat. En termes generals, els usuaris tenen la llibertat de copiar, distribuir, estudiar, modificar i millorar el codi.

Segons la Free Software Foundation aquest sistema posseeix quatre llibertats:

  1. Llibertat d’executar el programa com es desitja
  2. Llibertat d’estudiar i modificar el programa
  3. Llibertat de redistribuir còpies
  4. Llibertat de distribuir còpies de les seves versions modificades per tercers

El programari de codi obert, fa referència a la facilitat d’accés al codi font a qualsevol programador aliè al seu desenvolupament inicial perquè pugui realitzar qualsevol modificació del mateix de manera lliure.

Avantatges del codi obert

L’ús de l’Open Source té grans avantatges. Detallem les principals:

  • Accés al codi font: Atès que es pot tenir accés al codi font, es té influència en el seu desenvolupament, sense que sigui necessari un proveïdor per a desenvolupaments a mida.
  • Seguretat: El fet que el codi estigui visible, no fa més vulnerable el programari, sinó que el reforça, sent més ràpid la localització d’errors i la seva correcció.
  • Llicències d’ús: El programari propietari, que fa anys permetia la compra d’una llicència per a tota la vida, ara se sol vendre com a llicència d’accés. Això ocasiona a les pimes costos continus per serveis. El codi obert no sol tenir aquests costos.

La millor plataforma educativa de codi obert

Sens dubte, Moodle és una de les millors plataformes LMS de codi obert utilitzada per a cursos online, educació a distància i activitats d’aprenentatge en empreses, col·legis, escoles i universitats. Aquest sistema de gestió d’aprenentatge està dissenyat per a proporcionar a administradors, educadors i alumnes un únic sistema fiable, segur i integrat.
El seu codi obert permet instal·lar-lo lliurement sense costos i adaptar-lo amb desenvolupaments propis o de la comunitat, a les necessitats de cada empresa o institució.

Per la nostra experiència en e-learning, Moodle és un dels millors sistemes *Open *Source per a les teves formacions online.

¡Comparte este post!

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt