El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Activitats formatives de Moodle【2023】

Activitats formatives de Moodle【2023】

En una entrada anterior del nostre blog, parlem de com crear un curs d’èxit a Moodle. Ara t’ensenyem les principals activitats a Moodle i quines són les més utilitzades perquè puguis implementar-les en les teves formacions online.

Comencem definint el concepte.

Què són les activitats a Moodle?

Parlem de recursos i activitats de Moodle com l’eina per al funcionament dels cursos virtuals a Moodle.

Són aquells que permetran maquetar la plataforma virtual d’acord amb el pla d’estudis que hem dissenyat.

Existeixen també extensions o plugins que es poden instal·lar per a afegir característiques i funcionalitats addicionals a la plataforma LMS, però en aquest article parlarem dels principals que venen per defecte a Moodle, una plataforma LMS de codi obert.

Principals activitats que ofereix Moodle

Activitats de tasques

Aquesta activitat assigna tasques ja sigui offline o online. Es pot especificar la data de lliurament d’una tasca i la qualificació que se li pot assignar.

Les tasques permeten al professor donar retroalimentació als alumnes a través de diferents formes, per exemple: comentaris, anotacions sobre el document PDF enviat o anotacions específiques en una rúbrica d’avaluació.

activitats tasques

Els estudiants poden realitzar i pujar la tasca en diferents formats d’arxiu i aquest registra la data en què es va realitzar i es va enviar la tasca, podent enviar les tasques passada la data límit, sempre subjectes als criteris del professor.

Per als comentaris sobre la tasca, el professor adjunta informació a la pàgina de les tasques de l’estudiant i se li envia a aquest un missatge de notificació.

Activitat de xat

Aquesta activitat formativa permet una interacció fluida mitjançant xat en temps real amb els estudiants. Les sessions queden registrades perquè l’alumne pugui consultar-les posteriorment. Aquesta activitat permet URL, imatges i emoticones, la qual cosa fa més fàcil la comunicació amb el docent.

Activitat de consulta

Amb aquesta activitat, el professor pot realitzar una pregunta als alumnes, amb una llista d’opcions o de respostes, de les quals l’estudiant pot triar una o diverses, depenent de com estigui configurada aquesta activitat.

El professor pot veure una taula que presenta la informació de la resposta de l’alumne per a una posterior avaluació de la tasca.

Activitat de fòrum de discussió

El fòrum permet l’intercanvi d’aportacions a nivell del grup sobre un tema compartit.

La participació en el fòrum pot ser una part fonamental en l’experiència d’aprenentatge, ja que ajuda als alumnes a aclarir, comprendre un tema i resoldre dubtes.

Característiques

 • Hi ha diferents tipus de fòrums disponibles, per als professors, de temes del curs i oberts a tots.
 • Tots els missatges porten adjunta la foto de l’autor d’una aportació.
 • La inscripció al fòrum pot ser voluntària o no, segons el criteri del professor o de la configuració de l’activitat.
 • La participació en els fils d’un fòrum pot ser mitjançant textos, arxius adjunts, enregistraments d’àudio i de vídeo.
Activitat de fòrum de discussió

Activitat formativa qüestionari

Permet fer seguiment als estudiants i avaluar el nivell de coneixements adquirits de l’estudiant.

S’inclouen qüestionaris amb diferents tipus de preguntes:

 • Veritable o fals
 • Respostes de selecció múltiple
 • Respostes curtes
 • Respostes d’associació

Característiques

 • Es poden definir una sèrie de preguntes que poden ser reutilitzades en diferents qüestionaris a manera de base de dades.
 • Les preguntes del qüestionari poden tenir un ordre aleatori, reduint d’aquesta manera la possibilitat de còpia entre els alumnes.
 • Els qüestionaris es qualifiquen automàticament, podent ser requalificats en qualsevol moment.
 • Els qüestionaris tenen data d’inici, data de finalització. Concorde als criteris del professor.

Mòduls recursos

Permet la col·lecció d’un gran nombre de recursos i contingut digital com ara arxius de Word, Excel, presentacions, vídeo i diferents tipus d’arxius multimèdia.

Característiques

Els recursos poden ser per als estudiants de la plataforma educativa o qualsevol que tingui accés a l’activitat.

Activitat formativa d’enquestes

El mòdul d’activitat Enquesta permet que un professor pugui crear una enquesta personalitzada per a obtenir l’opinió dels participants utilitzant una varietat de tipus de pregunta, com a opció múltiple, sí/no o text.

Els informes de les enquestes es poden representar en gràfics per a oferir-li-ho a l’alumne a com una avaluació, per exemple, amb la mitjana global de la classe.

Activitat formativa d'enquestes

Activitat formativa de taller

Serveix de gran ajuda per al treball en grup i permet als estudiants enviar els seus treballs via eina de textos online. Hi ha dues qualificacions per a cada estudiant: la de les seves pròpies tasques i la de les seves avaluacions de les tasques d’altres estudiants.

Aquesta activitat és similar a la de tasques, ampliant la funcionalitat d’aquest.

Característiques

 • Permet l’avaluació entre iguals, i el professor gestiona les condicions de qualificació.
 • Permet un gran rang d’escales de qualificació.
 • Es pot subministrar als estudiants documents d’exemple per a realitzar els tallers.
 • Ofereix molta flexibilitat per al disseny d’un taller.

Activitat de glossari

Aquesta activitat crea una recopilació dels termes més freqüents i utilitzats dins del curs. Té moltes opcions de presentació com la llista d’enciclopèdies, FAQ i diccionari.

Bàsicament, permet mantenir un repositori de dades en forma de conceptes i definicions. Aquestes entrades poden estar vinculades directament als recursos de Moodle com categories o com a enllaços automàtics, ressaltant el terme en el text del tema.

Les entrades poden ser àlies que poden vincular de manera automàtica el concepte a altres paraules, les entrades poden ser escrites pels professors, i pels estudiants, d’aquesta manera els glossaris poden ser revisats i aprovats abans de fer-los públics.

Les activitats de Moodle són configurables i necessàries per a una formació a distància bàsica. Si vols fer el teu elearning més atractiu, pots integrar plugins per a afegir més funcionalitats, addiccions i fer del teu curs una veritable experiència d’aprenentatge.

¡Comparte este post!

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt