El nostre blog

Estigues al dia de les nostres novetats i notícies!

Formació online vs. Formació presencial
Online vs presencial continguts

Formació online vs. Formació presencial

És possible que amb el propòsit d’any nou t’estiguis plantejant continuar o començar amb la teva formació per a ampliar o adquirir nous coneixements.
Però, quin tipus de formació triar?, presencial o millor una formació online? En aquest article t’explicarem quins són els principals avantatges i desavantatges de la formació online i de la formació presencial.

Què és la formació presencial

És un model de formació on l’alumne ha d’assistir físicament a l’aula, on hi ha un professor i companys de classe en un espai comú i amb un contacte directe amb tots dos.

Què és la formació online

Per contra, la formació online o a distància, es coneix com aquell model d’estudi on l’alumne no comparteix espai comú amb el tutor i companys. Per a això, s’utilitzen tecnologies digitals que permeten que l’estudiant pugui formar-se d’igual manera que en la formació presencial.

Generalment, aquest model d’aprenentatge a distància es fa a través de plataformes elearning on es desenvolupen aules virtuals perquè l’alumne pugui formar-se a través de cursos i activitats.

Et pot interessar: Tècniques d’estudi online

online vs presencial

Avantatges i desavantatges de la formació presencial

Veurem quins són els avantatges que té la modalitat a la qual culturalment estem acostumats des de petits.

  • Professor a l’aula: la figura del tutor a classe afavoreix la motivació directa per als alumnes, creant uns certs vincles i donant la possibilitat de conèixer i guiar més fàcilment a l’evolució de l’alumne.
  • Companyonia: el compartir espais comuns amb persones que estan en la mateixa situació, afavoreix la companyonia.
  • Distraccions: quan el professor està explicant, els alumnes estan concentrats, parant atenció a l’explicació.
  • Rutines de treball: per norma general la formació presencial és en un horari determinat, la qual cosa afavoreix el rendiment, deixant aquest període de temps sol a l’estudi.

Des de fa uns anys, s’han creat plataformes de formació online per a suplir els desavantatges de la formació presencial, que esmentem a continuació:

  • Costos: en requerir espais físics, equip de docents i materials per a l’aula, els costos econòmics són elevats.
  • Tecnologia: es requereix de mitjans tecnològics per a desenvolupar la formació i en molts casos no es disposa d’ells.

Avantatges i desavantatges de la formació en línia

La formació online o a distància ofereix d’igual manera una sèrie d’avantatges i inconvenients a l’hora de practicar-la. Veurem quina són cadascuna d’elles:

Els principals avantatges són les següents:

  • Desplaçament: el no haver de desplaçar-se a un centre d’estudis és un estalvi en temps i diners.
  • Flexibilitat: les formacions en línia a través de plataformes digitals o plataformes LMS com Moodle, no requereix d’horaris i es pot accedir 24 hores al dia, per la qual cosa és una conciliació perfecta amb la vida laboral i familiar.
  • Oferta: existeix una àmplia oferta de cursos i formació especialitzada per a qualsevol tipus de matèria en la qual et vulguis formar.
  • Accessibilitat: aquesta modalitat d’aprenentatge es pot realitzar a casa amb un dispositiu mòbil o ordinador, guanyant en comoditat i accessibilitat.

Com a desavantatge, cal esmentar únicament una:

  • Autodisciplina: atès que no és una formació físicament tutoritzada, l’alumne ha d’establir-se a si mateix una disciplina per a aconseguir resultats. S’ha de marcar un horari d’estudi determinat i complir-lo, crear un ambient físic on no existeixin sorolls ni distraccions que poguessin perjudicar la concentració.

En les formacions a distància s’utilitzen plataformes elearning on aquest desavantatge es redueix. Els desenvolupadors de plataformes LMS preparen cursos atractius per a explotar al màxim l’atenció de l’alumne amb activitats lúdiques i apassionants que tinguin “enganxat” a l’usuari gaudint del procés educatiu.

Et pot interessar: Gamificació en entorns educatius.

Depenent de cada cas es recomana una modalitat de formació o una altra, sent totes dues compatibles entre elles, creant educacions mixtes o semipresencials.

Comparteix aquesta noticia!

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les novetats del e-learning, les últimes tendències i saber quin serà el nostre proper esdeveniment, entre d'altres continguts.

Desplaça cap amunt